Wednesday, March 21, 2012

Suatu Pagi

Dah 2 hari aku pergi kerja awal. Bukan nak cerita pasal kerja, cuma aku nak cerita sikit je apa yang aku nampak dalam 2 hari ni. Aku perasan la kan, time aku lalu presint 8, aku jumpa sorang kakak ni.. Dia duduk kat bus stop presint 8 tu . apa yang buat mata aku nak tengok dia sebab nya, cara dia duduk. Haaa.. Ape kes aku nak sebok pasal duduk orang kan.. Padahal semua orang pon duduk. Tapi tu laaa.. 
Okay, cuba tengok cara dia duduk. Ermm.. susahla nak cerita.. sebab aku lukis pon takde perasaan, so, lukisan tak jadi sangat. Macam ni laa.. Kakak ni duduk kat bus stop mengiring macam tu, then dia nye kaki sebelah bersila dan lagi satu kat bawah. macam ditunjuk kat atas la kan.. Maybe pada korang biasa je, pada aku tak, sebab apa? Sebab kakak ni pakai tudung labuh gila. Tiba-tiba dia duduk macam jantan. Sumpah aku cakap, perempuan biasa takkan duduk macam tu melain kan dia kak Tomboyyy. Haaaa. begitu. Then, pagi tadi aku nampak lagi orang yang sama, but kedudukan yang berbeza, tetapiiiiii...
Rugged tak kakak ni? Macam TAHI tauuu .. Maafla kalau aku kata begitu, sebab sungguh tak senonoh okay. Lainla kalau dia sorang kat situ. Ni dala ada lelaki sorang tunggu kat situ, ko duduk macam tu, then bus stop kat tepi jalan, orang lalu lalang macam aku  ni, mesti la nampak, hadoiiila hai. Tak senonoh betol. Serius aku kataaa... Nak snap gambar tak sempat. Aku tau la dia pakai stokin hitam yang tutup segala jari jemari dan kaki, tapi stokin bukan jaminan yang kakak ni boleh duduk macam tu. terselak belakk u know. Batang kaki tu nampak gak kannn.. Bukan aurat gak ke tu??? Aku pakai baju kurung, duduk terkepit-kepit tau.. tak kuasa aku  nak kangkang macam ni. Macam TAHI.. Again. Sorry tersebut lagi. Bukan apa, orang kalau lalu lalang ni,, dia akan nampak sekali je kan, so, pertama orang akan nampak pakaian dia la.. Kakak tu seriuosly bertudung litup tutup sampai bontot tau.. cuma tau laaa...

Betol la orang kata, don't judge book by it's cover. Walaupun dia pakai macam tu, tu tak menjamin yang dia ada ilmu agama yang cukup. Betol tak? Kadang-kadang, disebabkan dia seorang yang macam ni, masyarakat akan tunding jari kepada semuuuuuuaaaa orang yang tudung labuh macam kakak ni semua perangai lebih kurang. Haaaaa. Betol dak?? Betoll kan.. Sebab aku pon macam masyarakat lain..


So, diminta korang-korang kalau korang pakai baju yang berunsurkan kain ke kan, jangan la duduk tak senonoh macam kakak ni. Maluu la orang pandang. Lagila kalau korang tudung labuh litup macam ni. Aisssshhhh.. geram rasa ingat menda ni. Aku tak kata aku baik sangat duduk tak pernah mengangkang, tapi orang kata agak-agak la kalau nak buat perangai tak senonoh. Jangan laaa kampung sangat kann. Haaaa. Orang kampung pon tau duduk molek.. ni kan kakak ni. Halaaaahai..


Tepuk dahi je la aku kalau sok aku nampak lagi. Pelik sungguh. Sampai sekarang aku dok pikir, kenapa dia duduk macam tu. Atau dia fikir tak salah duduk macam tu kerana tak menunjukkan aurat kulitnya??? Hurrrmmm.. korang ada akai, korang jawab sendiri.