Friday, November 21, 2014

Arjuna Beta

Assalamualaikum.

Arjuna Abid Bin Muhammad Ikhwan. Nama yang diberikan kepada anak lelaki kami. Nama Arjuna ni memang dah lama ada dalam kotak kepala aku and suami aku. Kami memang nak nama klasik /jawa /melayu /lama untuk anak-anak kami. Bukan ikut trend ke apa ke, cuma suami aku ni orang nya, minat kepada kemelayuan dan sejarah apa bagai. Haaa, ajaib kan. Hahahah. So, memang nama klasik nak dibubuh. 

Kalau ikutkan kami laki bini, memang nak letak Arjuna je, tapi kami banyak juga pikir sekeliling, iaitu family la kan. Mesti banyak persoalan kalau kami letak nama Arjuna je, so kami decide tambah la kasi satu lagi nama, iaitu Abid.

Permulaan cari nama anak kami ni sangat la susah. Carilah nama, google bagai nama klasik untuk lelaki. Susahnya la. Nama Kumbang ada, Adika ada, Jebat ada, Tuah ada, Adi ada. Macam-macam la. Sakit kepala juga nak pikir. Lama juga la kami laki bini nak buat keputusan. Lastly, both setuju ambil nama Arjuna. Maksud pahlawan tu yang diinginkan. Supaya menjadi 'pahlawan' yang mampu berbakti kepada semua. 

Then second name pula nak kena cari, payah tetap payah. Yela, nama ni nak kena baik-baik maksud dia. Nak nama yang mampu dibawa oleh anak ini. Belek kamus, belek google, belek segala. Pangkal A juga kami nak cari. Cari punya cari Abid yang kami berkenan. Abid, orang yang beribadah. Insyaallah, nama nya memberi dorongan yang baik untuk anak kami supaya selalu beribadah kepadaNYA.

Kalau ikutkan kami, nak satu nama je. Lepas tu kami pikirkan orang keliling, kami bagi lah dua nama. Then bila difikirkan orang-orang tua kami, kami pon letak la tiga nama, iaitu Muhammad Arjuna Abid. Hahahaha. Lepas letak nama tu, kami rujuk kepada ustaz yang pakar, bila dirujuk, kami buang nama awal itu. Kerana apa, biarlah ia menjadi rahsia kami. 

Kalau ikutkan, nama ni ditentang oleh family in law aku. Yela, nama Arjuna ni kan kontroversi. Menyerupai nama salah satu agama tu kan. Tapi kami tekad dengan nama ni dan kami slow talk cerita apa maksud nama Arjuna Abid ni. Alhamdulillah, nama itu diterima. 

Dalam dunia ni banyak bahasa. Nama Arjuna memang kami ambil dari Bahasa Melayu. Bukan dari bahasa lain. Contohnya macam nama Cahaya. Kalau bahasa melayunya bermaksud bersinar terang/cantik. Kan? Tak semestinya perlu diletakkan nama dalam bahasa Arab semata-semata. Tolong jangan pertikaikan pasal letakkan nama dalam bahasa arab yang aku katakan, sebab aku ada sebab sendiri kenapa aku cakap macam ni, cuma aku tak minat nak huraikan panjang-panjang, takut ada ustaz/ustazah jadian yang sound. Hhihi. 

So, kita sebagai mak bapak ni, memang akan usaha yang terbaik untuk beri nama anak. Beri nama yang elok, dan berharap menjadi doa bila dipanggil. Sebab itu aku suka panggil nama penuh anak aku. Seorang pahlawan yang beribadah. Lebih kurang macam tu la maksudnya. Hihi. Tapi kadang-kadang panggil juga nama Juna. Juna pun ada maksudnya juga. Oksigen/udara, yang memberi kami nafas. Ffuuhhh.hahahha.

Lagi satu, mak metua aku pernah kata,nama anak ni memang dah tertulis macam ni, sebab tu la kami laki bini dapat ilham nama ni. Allah maha kuasa, Arjuna Abid dilahirkan tak cukup bulan. Tapi alhamdulillah, dia survive. Hari pertama dah boleh tanggalkan ventilator mechine. Nampak tak ke 'Arjuna' an tu? Hahaha. Nama Arjuna tu kira simbolik la bila dia struggle duduk dalam NICU tu.

Panjangkan ceritanya. So, jangan la di pertikaikan mak bapak yang bagi nama pelik-pelik kat anak. Diorang tu mak bapak, takkan la nak bagi yang buruk kat anak kan, mesti nak yang terbaik. Nama Latin ke, nama Vietnam ke, nama India ke, semua ada maksudnya tersendiri. Betul tak? So, kepada yang diluar sana, semoga berfikiran positif dalam hal-hal seperti ini. 

Sekian.